Fotspår

Det var en gång ett par som flyttade till ett hus på stranden. En morgon när paret satt och åt frukost såg de en äldre man komma och gå längs strandkanten. Ibland stannade han till och kastade något i havet och sedan fortsatte han. Paret funderade på vad det var han kastade i havet, men gick aldrig ner till stranden för att titta. Nästa morgon då de satt på verandan och åt frukost, kom samma gamla man och promenerade längs strandkanten. Ibland stannade han till och kastade något i havet och fortsatte sedan att gå. Även denna gång blev paret nyfiken på vad det var han gjorde. Men det påbörjade samtalet om inflyttningsfesten, fick deras tankar på ny väg.

Detta scenario skedde varje dag i tre månader, utan att paret gick ner till stranden för att titta och fråga mannen vad det var för något han kastade i havet.

Men en dag när de satt på verandan bestämde de sig för att börja gå längs strandkanten där den gamla mannen brukade gå och titta om de såg någonting. Paret hade promenerat i ca 15 minuter då de såg samma gamla man som de sett tidigare. De såg på håll att den gamle mannen stod och slängde i något i havet. Paret fortsatta att promenera och alldeles innan de hade hunnit fram till den gamle mannen, såg de att det var fullt med sjöstjärnor på stranden. Tusentals.

Den gamle mannen hade upptäckt paret som kom vandrande åt hans håll. När de kom fram utbrast kvinnan: -"Har du sett så många sjöstjärnor det är på stranden! Den äldre mannen bara tittade ut mot horisonten när kvinnans man utbrast: -"De måste ha spolats upp ifrån havet. Vad vackra de är. Då tog mannen upp en sjöstjärna och kastade tillbaka den i havet. Paret såg undrande ut och kvinnan sa: -"Vad spelar det för roll om du slänger i sjöstjärnan igen? Det finns tusentals som har spolats upp på stranden. Den gamle mannen vände sig mot henne och skådade hennes frågande blick. Han sa: -"Jag vet att det finns tusentals, ja nästan miljontals sjöstjärnor på stranden som alla kommer att dö om de inte kommer i vattnet. Men jag vet också sa han, och tog upp en sjöstjärna från stranden, att det spelar roll för just den här sjöstjärnan. Paret skådade den äldre mannen som svingade armen bakåt och förde den sedan frammåt och kastade sjöstjärnan i vattnet. Paret var alldels stumma. De visste inte vad de skulle säga eller göra. Be om ursäkt för deras kalla tankar om att det inte spelar någon roll att göra något litet. Den gamle mannen vände sig mot dem, som om han hade läst deras tankar och sa: -"Det lilla du kan göra är bättre än att göra ingenting."

Kvinnan hukade sig ner och tog upp en sjöstjärna och slungade den ut i vattnet. Hennes man gjorde likaså. De stod där ett bra tag fyllda av harmoni och upptagna med att få ut så många sjöstjärnor de kunde, innan det skulle mörkna. Kvinnan vände sig plötsligt om för att tacka den äldre mannen för hans kloka och inspirerande ord, men han var borta. Inga fotsteg syntes till. Paret hade varit för upptagna med att märka att den gamle mannen försvann.

-Tänk på dina handlingar och kom ihåg att det "lilla" du kan göra är bättre än ingenting!
-Det är bara DU som lever DITT liv och det är bara DU som kan förändra det!
- Lev det liv DU vill och va precis den person DU vill vara.

Saker och ting kan förändras... om du vill...


RSS 2.0